13/11/2021

INISA

Proiectul propus are ca orientare majora irigarea suprafetelor agricole situate atat in zonele deluroase cat si in zonele de campie, zone in care frecventa si intensitatea curentilor de aer este redusa. Spre deosebire de instalatiile de mare putere utilizate in regiunile cu potential eolian ridicat (zone montane si litoral), proiectul urmareste valorificarea potentialului eolian mai scazut, specific zonelor de campie, acestea fiind principalele surse agroalimentare.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați pagina oficială a proiectului website

Cercetare – Dezvoltare instalatie eoliana pentru irigarea suprafetelor agricole deficitare agroclimatic, experimentare, certificare si punerea in fabricatie INISA.

Programul Cercetare de Excelenta – CEEX

Modul 1: Proiecte de cercetare-dezvoltare complexe

Program:  AGRAL

Arii tematice S/T:

Alimentatie, agricultura si biotehnologie

Productia si managementul durabil al resurselor biologice ale solului,  padurilor si mediilor acvatice

Conservarea si managementul durabil al resurselor naturale si artificiale

Platforma tehnologică: Energie curata

Contract nr. C61/2006

Prezentare

Utilizarea pe scara larga a tehnologiilor nepoluante, productia si managementul durabil al resurselor biologice ale solului, padurilor si mediilor acvatice, valorificarea acestor surse (apa pentru irigarea culutilor agricole, pomicultura, fermele zootehnice precum si alte necesitati ale producatorilor agricoli mici si mijlocii) se incadreaza in efortul national de aducere a zonelor deficitare agroclimatic la nivelul cerintelor unei productii competitive atat pe plan national cat si international.

Instalatia eoliana pentru irigatii asigura extragerea apei de la adancimi de pana la 30m prin utilizarea eficienta a energiei neconventionale, a vantului, in zonele in care intensitatea curentilor de are este redusa si prezinta fluctuatii mari ale directiei ale acestora.

Solutia adoptata pentru instalatia eoliana asigura conservarea resurselor biologice naturale si artificiale prin doua directii: extragerea apei din subsol, pentru irigatii in perioadele in care conditiile agroclimatice sunt deficitare si depozitarea apei extrase in rezervorul tampon al instalatiei eoliene.

Managementul durabil este asigurat de consortiul constituit din partenerii participanti la realizarea proiectului, consortiu care prin lucrarile de specialitate executate permite realizarea unei baze complexe de cercetari pentru culegerea permanenta de date experimentale pentru dezvoltari ulterioare. Managementul durabil este sustinut si prin realizarea unui Parc stiintific/tehnologic national pentru dezvoltarea aerorotoarelor si instalatiilor eoliene.

PREZENTAREA STIINTIFICA SI TEHNICA A PROIECTULUI

Gradul de noutate si complexitate

Instalatia eoliana pentru irigarea suprafetelor agricole deficitare agroclimatic reprezinta o noutate in domeniu, ea fiind brevetata OSIM cu nr. 119966 / 2005. Gradul de noutate rezida in capacitatea acesteia de a extrage apa de la adancimi de pana la 30 metri si in zonele in care intensitatea si frecventa curentilor de aer sunt reduse.

Utilizarea unui rotor Savonius combinat cu o turbina Darrieus prin intermediul unui cuplaj mecanic centrifugal, intr-un montaj cu ax vertical in care fiecare componenta actioneaza in afara turbulentelor generate de catre cealalta componenta, constituie o premiera nationala, iar la nivel international asigura competitivitate in performante cu produse similare, produse existente in tarile cu traditie in constructii eoliene.

Montajul realizat din componentele Savonius-Darrieus in conditiile mentionate anterior asigura performante remarcabile in functionarea instalatiei eoliane, performante ce rezida din:

Rotorul Savonius construit din materiale usoare si de dimensiuni mici functioneaza la viteze mici ale vantului, sub 3m/s.

Turbina Darrieus este actionata prin cuplajul centrifugal de catre rotorul Savonius pana in momentul atingerii regimului sau de lucru nominal, moment in care rotorul Savonius se decupleaza si se roteste liber pe ax; in continuare turbina Darrieus poate  functiona si la valori mai mici ale vitezei vantului, inferioare vitezei nominale, valori des intalnite in Campia Romana, cu o eficienta aerodinamica comparabila cu rotoarele cu ax orizontal.

Complexitatea ridicata a instalatiei eoliene pentru irigatii deriva din faptul ca mai multe discipline concura la realizarea produsului: stiinta controlului automat, aerodinamica, hidrodinamica, interactiunea fluid structura, aeroelasticitate, studii de caz privind potentialul energetic eolian si resursele de apa disponibile ale Romaniei. Partenerii, membri ai consortiului constituit au executat si executa in mod curent lucrari de specialitate in domeniile vizate.

SITUATIA PE PLAN NATIONAL SI INTERNATIONAL LA NIVELUL DOMENIULUI SI A TEMATICII PROPUSE

Pe plan national se cunosc mai multe realizari ale unor instalatii eoliene utilizate la extragerea apei, bazate pe conceptii mai mult sau mai putin empirice. Fie ca este vorba de rotoare cu ax orizontal de tip elice multipala, fie de rotoare cu ax vertical de tip Savonius, ambele conceptii sunt neadecvate caracterului stohastic al potentialului eolian existent la noi in tara (vant de intensitate mica si de directie extrem de variabila). Desi rotoarele cu ax vertical de tip Savonius sunt bine adaptate acestor conditii acestea au dezavantajul unui randament aerodinamic mic.

A fost conceputa o instalatie eoliana pentru extragerea apei, de la diferite adancimi, prin captarea energiei vantului si transformarea acesteia in energie mecanica. Aceasta instalatie eoliana, noutate in domeniu, are Brevetul de Inventie nr. 119966 / 2005, titular fiind Conducatorul de proiect, Partenerul 1.

Problema proiectarii unui aeromotor este legata de un numar de procese fizice de complexitate variabila.

Datorita neliniaritatii, precum si in unele privinte, naturii stohastice ale acestor procese s-au utilizat pana acum simplificari empirice, care in majoritatea lor, conduc la decuplarea proceselor respective, permitand tratarea lor separat.

      In acest context exista trei probleme dominante:

problema aedinamica;

problema aeroelastica;

problema acustica.

Combinarea lor conduce la problema aero-elastico-acustica a unui aeromotor.

Obiectivul stiintific al acestui proiect este de a determina aerodinamica tridimensionala nestationara a interactiunii rotor-dara, reducand la maximum posibil ipotezele semi-empirice si permitand o proiectare rationala a aerorotorului.

Dezvoltarile teoretice privind aerodinamica turbinelor eoliene, precum si studiul critic asupra diverselor solutii aplicate pentru realizarea acestora permit optimizarea solutiei brevetate, optimizare care asigura parametrii de lucru superiori, precum si mentinerea acestora pe toata durata de exploatare a instalatiei eoliene.

Instalatia eoliana, care face obiectul prezentului proiect foloseste o conceptie mixta intre un rotor Savonius pentru viteze mici ale vantului si un rotor Darrieus pentru viteze mai mari si implicit cupluri mecanice mai mari.

Aceasta conceptie este unica pe plan national si a rezultat pe baza analizei potentialului eolian de care dispunem. Proiectul are la baza incercari aerodinamice multiple ale convertorului de energie concretizate, care  conduc la optimizarea instalatiei eoliene pentru irigatii.

Superioritatea parametrilor de performanta si calitate ai aerorotorului realizat in cadrul proiectului de cercetare-dezvoltare, fata de solutia brevetata rezida in capabilitatea aerorotorului de a realiza un cuplu mecanic superior,  la viteze mici ale vantului, indiferent de directia curentilor de aer.

Parametrii mentionati sunt determinati de forma si dimensiunile profilelor aerodinamice ale aerorotorului, profile optimizate atat prin activitati de cercetare, aerodinamica teoretica, cat si prin activitati de experimentare in sufleria aerodinamica.

Pe plan international  se cunosc instalatii de irigatii de o mare diversitate si complexitate.

Aceste instalatii au la baza rotoare cu ax vertical de tip Savonius sau aripi portante Darrieus. Acestea  sunt realizate intr-o gama larga de dimensiuni, dimensiuni impuse de intensitatea locala a curentilor de aer, de marimea suprafetei agricole de irigat, precum si de adancimea de la care trebuie scoasa apa.

Pentru eliminarea reorientarii pe directia momentana a curentilor de aer, aceste instalatii sunt prevazute cu un numar sporit de elemente aerodinamice montate decalat pe axul rotorului.           

Aceste constructii ajung la un gabarit mare si costisitor.

Sunt cunoscute instalatii cu rotor Savonius la care diametrul rotorului ajunge pana la 5 metri. Aceste tipuri de instalatii sunt raspandite in Europa, Asia si Australia.

Sunt cunoscute instalatii de irigatii care transforma si conserva energia eoliana in energie electrica necesara actionarii pompelor de extragere a apei.

Proiectul propus are ca orientare majora irigarea suprafetelor agricole situate atat in zonele deluroase cat si in zonele de campie, zone in care frecventa si intensitatea curentilor de aer este redusa.

Ca experienta in domeniu putem mentiona constructiile turbinelor cu ax vertical pentru producerea curentului electric, constructii realizate la Sfantu Gheorghe Delta, Pallas Constanta, Brasov.

Conducatorul de proiect, partener 1, precum si ceilalti parteneri din consortiul constituit au preocupari in domeniul producerii si utilizarii energiei neconventionale, a vantului. Rezultatele obtinute in cadrul activitatilor de cercetare-dezvoltare, publicatiile si lucrarile teoretice de specialitate executate in domeniul energiilor neconventionale, a vantului, de catre partenerii din consortiu stau la baza realizarii proiectului propus si sustin realizarea practica a acestuia.

Potentialii utilizatori: ferme agricole, ferme zootehnice, gospodarii izolate, ferme pomicole si alti utilizatori de insalatii eoliene pentru irigatii.

Obiective

Probleme propuse spre rezolvare:

Studiul critic asupra diverselor solutii pentru realizarea turbinelor eoliene.

Analiza aerodinamica a convertorului eolian

Studiul si analiza resurselor de apa disponibile pentru agricultura din zonele de sud si sud-est ale Romaniei.

Identificarea suprafetelor agricole vulnerabile la deficitele hidrice.

Analiza si sinteza potentialului energetic eolian al suprafetelor agricole.

Dezvoltari teoretice privind aerodinamica turbinelor eoliene in vederea optimizarii solutiei brevetate.

Analiza si sinteza turbinei eoliene optimizata potentialului energetic eolian al suprafetelor agricole deficitare agroclimatic.

Analiza si sinteza sistem de pompare a apei de la adancimi de pana la 30 m.

Studii privind stabilirea unor criterii de similitudine pentru incercarea machetelor aerorotoarelor instalatiei eoliene.

Proiectare macheta suflerie.

Studiu de caz privind cerintele de amplasare si dimensionare a bazei de sustinere a instalatiei eoliene.

Studiu de caz privind cerintele de amplasare si dimensionare a putului de apa si a rezervorului de apa ale instalatiei eoliene.

Elaborare proiect tehnic pentru forare si amenajare put, baza de sustinere a instalatiei eoliene si a rezervorului tampon.

Executie macheta suflerie, experimentarea acesteia, prelucrarea si analiza rezultatelor, compararea cu alte solutii si confirmarea solutiei optime.

Studii privind comportarea aeroelastica  a structurii ansamblului instalatii eoliene, aplicarea acestora la solutia adoptata si elaborarea unor directii noi de cercetare.

Elaborarea documentatiei de executie PROTOTIP pentru instalatia eoliana. Calculul performantelor aerodinamice si de pompare a solutiei adoptate.

Elaborare documentatie prototip cuplaje mecanice. Executia cuplajelor mecanice.

Executie prototip instalatie eoliana. Elaborare program de incercari.

Executarea lucrarilor pentru forare si amenajare a putului de apa, executarea rezervorului tampon, executarea lucrarilor de amenajare si sustinere a instalatiei eoliene.

Diseminarea informatiilor, comunicari stiintifice, publicari nationale si internationale, colaborari cu Centrul Experimental, Agro-Meteorology, Climatology, Aerobiology Unit din Trento Italia si Institutul pentru agricultura din Slovenia.

Executarea lucrarilor de asamblare a instalatiei eoliene si a cuplajelor mecanice.

Realizarea unui Parc stiintific / tehnologic national pentru dezvoltarea aeromotoarelor si instalatiilor eoliene.

Executarea incercarilor functionale pentru instalatia eoliana.

Certificare prototip si punerea in fabricatie a instalatiei eoliene.

Completarea amenajarilor pentru instalatia eoliana in vederea constituirii unei baze complexe de cercetari.  Culegerea permanenta de date experimentale pentru dezvoltari ulterioare. Diseminarea informatiilor, comunicari stiintifice, lucrari si publicatii nationale si internationale, continuarea colaborarilor in cadrul platformei tehnologice europene PP/9, cod SI (Slovenia); proiect partener PP/10 cod RO (Romania) si Centrul  Experimental, Agro-Meteorology,  Aerobiology Unit din Trento Italia.

      Obiective masurabile

      Obiectivul principal cuantificabil integral este cel de punere in fabricatie si functiune a instalatiei eoliene pentru irigatii. Acest obiectiv este sustinut de celelalte obiective, implicite si obligatorii, care sunt realizate ca etape intermediare, si anume:

analiza si sinteza performantelor aerodinamice si de pompare utilizand metode avansate;

dezvoltari teoretice privind aerodinamica turbinelor eoliene in vederea optimizarii solutiei brevetate;

demonstrarea capabilitatii de executie si montaj a instalatiei eoliene;

adaptarea instalatiei eoliene in raport cu studiul de caz privind suprafetele agricole deficitare agroclimatic;

realizarea unui parc stiintific/tehnologic national pentru dezvoltarea aeromotoarelor si instalatiilor eoliene;

certificarea prototipului si punerea in fabricatie a instalatiei eoliene;

constituirea unei baze complexe de cercetari pentru culegerea permanenta de date experimentale pentru dezvoltari ulterioare;

diseminarea informatiilor.

      Conformitatea obiectivelor propuse cu obiectivele programului si prioritatile programului.

      Obiectivele propuse sunt in conformitate cu obiectivele si prioritatile programului sunt sustinute prin:

Cresterea capacitatii sistemului de cercetare-dezvoltare din Romania prin cresterea ponderii lucrarilor de specialitate in unitatile de cercetare-dezvoltare si in invatamantul superior, de catre partenerii consortiului constituit, care asigura transferul rezultatelor catre mediul economic si social.

Realizarea unui parc stiintific/tehnologic national de inalt nivel.

Consolidatrea unei baze complexe de cercetare-experimentare pentru dezvoltari ulterioare.

      Proiectul prezent se inscrie pe linia directoare a politicii UE, referitoare la protectia mediului, prin cresterea gradului de utilizare a energiilor neconventionale si nepoluante. In plus, proiectul beneficiaza de informatii stiintifice si tehnologice de varf care vor fi transferate catre mediul economic si social pentru cresterea competitivitatii acestuia.

      Concret este vorba de utilizarea si valorificarea optima de informatii stiintifice si tehnologice din domeniul aerodinamicii, aeroelasticitatii si ingineriei mecanice.

     Aceasta  noua tehnologie energetica contribuie la procesul de aliniere si integrare tehnologica a agentilor economici din agricultura, conform reglementarilor UE.

     Realizarea acestui proiect asigura participarea Romaniei la programe de colaborare stiintifica si tehnica internationale privind – aprovizionarea cu apa si mentinerea calitatii acesteia. Ne referim, in special la  colaborari  cu institute de cercetare din Italia, Slovenia si Grecia.

      Activitatile propuse pentru realizarea proiectului duc la valorificarea rapida in economie a investitiei si asigura solutionarea unei probleme stringente si de actualitate, aceea de a asigura cu apa culturile agricole.

Parteneri

Conducator Proiect (P1) – 

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARI AEROSPATIALE “ELIE CARAFOLI” INCAS – S.A. Bucuresti

Director proiect: 

Ing. ITI Ion NILA  e-mail: inila@aero.incas.ro

 

Partener 2

UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – CCAS (UPB-CCAS)

Str. Splaiul Independentei nr.313, Cod: 060042, Bucuresti  SECTOR 6,  Nr. telefon 4029461, Nr. fax 4115365, http: www.pub.ro

Responsabil proiect: 

Conf. dr. ing. Nicolae-Serban TOMESCU E-mail: serban_tomescu@yahoo.com

 

Partener 3

Institutul de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată “Gh. Mihoc- C. Iacob” –  ISMMA

Str. 13 Septembrie, Nr. 13, Cod 050711, Nr. telefon 3182433, Nr. fax 3182433-3402, http: www.ima.ro

Responsabil proiect: Dr. mat. Vladimir CARDOŞ e-mail: v_cardos@yahoo.ca

 

Partener 4

Administratia Nationala de Meteorologie R.A. – 

A.N.M. R.A.

Str. Sos. Bucuresti-Ploiesti Nr. 97, Cod  013686, Sector 1, Nr. telefon 021-316 42 92,  Nr. fax 021-316 31 43, http: 

www.meteo.inmh.ro

Responsabil proiect: Dr. Elena MATEESCU   e-mail mateescu@meteo.inmh.ro  http: www.meteo.inmh.ro

 

Partener 5

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Bucureşti (A.N. „Apele Române”- INHGA)

Str. Şos.Bucureşti– Ploieşti / Nr.97, Sector 1, Cod 013686, Nr. telefon 

3181114/302, Nr. fax 3181116

Responsabil proiect:  Hidrolog Corina POPESCU  e-mail corina.popescu@hidro.ro

 

Partener 6

SC AEROSTAR SA BACAU

Str. Condorilor / Nr. 9, Cod: 600302, BACAU, Nr. telefon 0234-575070, Nr. fax 0234-572023, e-mail: aerostar@aerostar.ro http: www.aerostar.ro

Responsabil proiect: Ing,  MARIAN SARBU e-mail: aerostar@aerostar.ro

 

Partener 7

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa – SCDP Baneasa

Bd-ul Ion Ionescu de la Brad, Nr.4, Cod  71592, Bucuresti, Nr. telefon 021.233.06.13, Nr. fax 021.233.06.14

e-mail office@statiuneabaneasa.ro  http: www.statiuneabaneasa.ro

Responsabil proiect: Ing. Valerica TUDOR  e-mail valericatudor@easynet.ro

Justificare proiect

Proiectul se incadreaza in efortul national de irigare a suprafetelor agricole deficitare agroclimatic si are in vedere solutionarea unei probleme stringente si de actualitate, aceea a asigurarii cu apa a culturilor agricole.

     Proiectul asigura rezolvarea acestei cerinte nationale prin punerea in fabricatie a instalatiei eoliene.

     Instalatia eoliana pentru irigarea suprafetelor agricole deficitare agroclimatic din Romania este unica in domeniu, unicitate ce rezida in capabilitatea acesteia de a functiona la viteze mici ale vantului, sub 3m/sec si directii variabile.

     Functionarea aproape continua a instalatiei eoliene asigura un potential hidroenergetic prin acumularea apei intr-un rezervor tampon situat la baza constructiei. Acest rezervor permite utilizarea apei pentru irigarea suprafetelor agricole numai atunci cand este necesar.

     Proiectul reprezinta o aliniere la cerintele de MEDIU prin faptul ca nu polueaza solul si nici nu produce perturbatii acustice care sa depaseasca limitele de confort admis.

     Produsul fabricat in cadrul programului CEEX se inscrie in gama produselor nationale competitive pentru irigarea suprafetelor agricole deficitare agroclimatic, produse destinate utilizarii atat in tara cat si pe plan european.

      Proiectul se realizeaza in parteneriat, consortiu constituit din unitati de cercetare-dezvoltare si invatamantul superior.

      In proiect sunt implicati parteneri cofinantatori, Conducatorul de Proiect, Partenerul 6 si Partenerul 7, parteneri care valorifica direct rezultatele cercetarii. Statiunea de cercetare-dezvoltare in agricultura, partener beneficiar direct al rezultatelor obtinute impreuna cu partenerul executant vor asigura valorificarea rezultatelor obtinute, vor contribui la formarea unor intreprinderi private pentru implementarea instalatiilor eoliene si asigurarea productiei si managementului durabil al resurselor biologice ale solului.

       Proiectul se finalizeaza prin certificarea prototipului si punerea in fabricatie a instalatiei eoliene.

       Pentru realizarea proiectului vor fi atrasi studenti din invatamantul superior precum si tineri absolventi.

       Realizarea acestui proiect va permite participarea Romaniei la programe europene de colaborare stiintifica si tehnica  in domeniul energiilor neconventionale.

      Atat prin experienta in domeniu a cercetatorilor din cadrul consortiului constituit cat si prin participarea unora dintre ei la elaborarea activitatilor in cadrul platformei tehnologice europene PP9, proiect partener PP10 cod RO (Romania) si Centrul  Experimental, Agro-Meteorology,  Aerobiology Unit din Trento Italia se va asigura continuarea colaborarilor in cadrul comunitatii S/T.

 

Rezultate si beneficii

      Proiectul se va finaliza cu certificarea prototipului si punerea In fabricatie-functiune a instalatiei eoliene pentru irigarea suprafetelor agricole deficitare agroclimatic.

        Se preconizeaza:

realizarea unor insalatii eoliene competitive pe piata mondiala necesare fermelor agricole mici si mijlocii;

irigarea zonelor agricole deficitare agroclimatic si implicit cresterea productiei agricole;

sporirea suprafetei agricole cultivate prin eliminarea canalelor de aductiune;

reducerea efortului financiar, cca 60%, cresterea profitului fermelor agricole.

 

     Modul de valorificare in cadrul activitatilor proiectului, a rezultatelor intermediare, pe etape:

     Succesiunea fazelor necesare pentru realizarea proiectului precum si calendarul acestora asigura valorificarea rezultatelor din etapele anterioare, la elaborarea etapelor urmatoare.

     Fiecare etapa de lucru se finalizeaza prin raport tehnic de specialitate, raport sustinut de documentatia tehnica elaborata si dupa caz de echipamentele executate. Rezultatele intermediare obtinute vor contribui la realizarea unui Parc stiintific/tehnologic national pentru dezvoltarea aeromotoarelor si instalatiilor eoliene. Acesta va permite exploatarea rezultatelor intermediare, valorificarea si diseminarea informatiillor, va sprijini intreprinderile private pentru implementarea instalatiilor eoliene, va permite stabilirea unor directii noi privind dezvoltarea si diversificarea aeromotoarelor cu aplicatii multiple in economia nationala, va asigura un management durabil al resurselor biologice ale solului.

 

     Modalitati prin care rezultatele vor fi diseminate si potentiali beneficiari:

     Diseminarea informatiilor va fi asigurata prin comunicari stiintifice, lucrari si publicatii nationale si internationale, prin continuarea colaborarilor in cadrul platformei tehnologice PP/9 (Slovenia si Italia), prin participarea la Conferinta si Expozitia  Europeana de Energie a vantului EWEC -2006 – Atena.

      Se vor edita pliante continand date tehnice si performantele instalatiei eoliene.

      Potentialii beneficiari ai proiectului sunt fermele agricole mici si mijlocii si beneficiari externi. Beneficiarul direct al rezultatelor ce urmeaza a fi obtinute este Partenerul 7 – Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru agricultura care impreuna cu fabricantul insalatiilor eoliene, Partenerul 6 vor asigura implementarea acestora prin dezvoltarea si diversificarea aeromotoarelor functie de cerintele economiei nationale.

 

    Drepturile de proprietate intelectuala, industriala si comerciala Intre partenerii la proiect:

Titularul  brevetului de inventie a instalatiei eoliene este Conducatorul de Proiect, Partenerul 1.

Intre parteneri se intocmeste un contract de cesiune conform legislatiei in vigoare.

 

IMPACTUL TEHNIC, ECONOMIC SI SOCIAL

     Impactul tehnic

     Instalatia eoliana pentru irigarea suprafetelor agricole deficitare agroclimatic este o noutate in domeniul energiilor neconventionale, noutate ce rezida in capabilitatea acesteia de a extrage apa de la adâncimi de pâna la 30 metri in zonele in care intensitatea curentilor de aer este redusa si directia lor variabila.

     Pentru realizarea ei concura mai multe discipline tehnice si stiintifice, fapt ce conduce la cresterea complexitatii activitatilor in domeniu a acestora, la crestera gradului de implicare a specialistilor din invatamantul superior si institutiile de cercetare-dezvoltare.

 

  Impactul economic

      Se preconizeaza ca realizarea instalatiei eoliene pentru irigatii va avea urmatoarele efecte economice pozitive:

reducerea costurilor de productie necesare irigarii suprafetelor agricole deficitare agroclimatic;

reducerea costurilor de exploatare si intretinere;

rentabilizarea unor facilitati de productie existente ale partenerului executant al instalatiilor eoliene prin diversificarea productiei cu echipamente stringent necesare economiei nationale;

cresterea cifrei de afaceri a unitatilor implicate in instalarea si exploatarea instalatiilor eoliene respectiv a statiunilor de cercetare-dezvoltare pentru agricultura, a fermelor mici si mijlocii;

posibilitatea realizarii ulterioare de transferuri tehnologice catre domenii conexe (ex. Producerea energiei electrice, asanarea unor terenuri degradabile).

 

      Impactul social

 

      Se preconizeaza urmatoarele efecte sociale benefice:

cresterea capacitatii unitatilor de cercetare-dezvoltare, a invatamantului superior, a unitatilor economice de a absorbi specialisti in domeniu cu o inalta pregatire stiintifica si tehnica;

crearea de noi locuri de munca in unitatile implicate in producerea si instalarea instalatilor eoliene prin diversificarea productiei cu instalatii stringent necesare economiei nationale;

imbunatatirea conditiilor de munca, viata si sanatatea prin utilizarea unor instalatii moderne, usor de exploatat si intretinut, nepoluante, cu un risc minim de producere a accidentelor de munca;

dezvoltarea regionala si rurala prin sprijinirea culturilor agricole in zonele deficitare agroclimatic;

imbunatatirea imaginii agriculturii românesti in general.

 

     Impactul asupra mediului

eliminarea poluarii suprafetelor agricole cu rezidurile de combustibil;

eliminarea poluarii acustice asigurata de un regim de lucru silentios;

eliminarea suprastructurii pentru alimentare cu energie electrica.

Informații suplimentare se pot obține la sediul I.N.C.A.S. Bucureşti
Director proiect

Ing. ITI Ion NILA

Email:incas@aero.incas.ro
Acces versiunea veche site